An de an, Sibiul se alătură celor peste 350 de orașe europene pentru a celebra știința în cele mai originale modalități, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor. La cele peste 100 de standuri din locațiile facultăților Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu și ale partenerilor implicați sunt organizate experimente, expoziții, concursuri, spectacole cu roboți, vizite în laboratoare și diverse alte activități științifice. Evenimentele sunt adresate publicului de toate vârstele, dar în special tinerilor, cărora prin misiunea proiectului li se propune ”o altă viziune asupra vieții universitare și a carierei de cercetător”.
Proiectul ”Noaptea Cercetătorilor” a ajuns în 2022 la cea de-a noua ediție. Din nou, la sfârșit de toamnă, știința provoacă și demonstrează că este minunată, că doar prin cercetare și inventivitate omenirea are șanse să evolueze. Evenimentul va avea loc în data de 30 septembrie 2022, în spaţiile Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Prin implicarea a peste 200 de cadre didactice, a personalului Bibliotecii Universităţii ”Lucian Blaga” și a voluntarilor care ne-au fost alături în fiecare an vor fi organizate experimente, expoziţii, demonstraţii cu roboţi, workshop-uri, ateliere de creație, prezentări de oferte educaționale, concursuri și numeroase alte activități destinate vizitatorilor de toate vârstele. Ediția 2022 este organizată în parteneriat cu Academia Forțelor Terestre, Complexul Național Muzeal ASTRA și Biblioteca Județeană ASTRA, instituții care au pregătit programe speciale și vor primi vizitatorii în sălile de bibliotecă, în laboratoarele de conservare – restaurare și la Cercul Militar. Evenimentele desfășurate în ultima zi a lunii septembrie sunt incluse pe Agendele evenimentelor culturale finanțate de Consiliul Județean, Primăria Sibiu și Consiliul Local Sibiu, Ministerul Educației Naționale, iar edițiile 2018 – 2021 s-au aflat pe agenda de finanțare a Comisiei Europene prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie în cadrul Programului Orizont 2020. ”Noaptea Cercetătorilor” se desfășoară și cu sprijinul Proiectului „Dezvoltarea de tehnologii noi și emergente în contextul stimulării cercetării de excelență în ULBS- TEHNE” finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării prin Programul 1 – Dezvoltarea sistemului naţional de cercetare-dezvoltare, Subprogram 1.2 -Performanţă instituţională- Proiecte de finanţare a excelenţei în CDI, Contract nr. 28PFE/30.12.202.
.
.
Pe 24 septembrie sibienii sunt așteptați la „Noaptea cercetătorilor”, unde îi așteaptă zeci de activități destinate minților curioase de toate vârstele – zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziții pentru stimularea creativității, a gândirii critice și a curiozității. Ca și în edițiile precedente, pe data de 24 septembrie 2021, oaspeții vor fi primiți în locaţiile Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu și ale Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Pe harta evenimentelor sunt înscrise activități atractive desfășurate la Biblioteca ASTRA și în Ramada Business Center – SC Marquardt Schaltsysteme SCS. Voluntarii ULBS D-School vor dezvolta împreună cu partenerii din mediul privat un concept de colectare selectivă a deșeurilor, descoperind utilitatea încercărilor repetate de prototipare. Alături de echipe vor fi reprezentanții S.C. Continental, IT Perspectives, NTT Data. Fiind un an în care se impun cu condiții speciale de organizare, Facultățile ULBS au pregătit un program adaptat situației deosebite prin care trece întreaga comunitate, o mare parte a activităților fiind desfășurate și transmise on line, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță impuse. Publicul va avea acces în spațiile destinate expunerilor directe ale rezultatelor științifice, dar și posibilitatea de a opta pentru vizionarea prezentărilor on line. În acest an sunt programate filme cu tematică științifică, webinarii și transmisii livestream, misiunea asumată în acest an de cercetători fiind aceea de a demonstra că situațiile speciale nu reprezintă un impediment în promovarea eforturilor științifice.
.
Odată cu instalarea toamnei, luna septembrie aducea mereu cu sine cel mai așteptat eveniment științific al orașului, Noaptea Cercetătorilor. Era momentul în care întreaga suflare a burgului își pregătea întâlnirea cu cercetătorii și inventatorii. Într-un an altfel pentru întreaga planetă, știința nu intră în izolare. Noaptea Cercetătorilor 2020 va avea loc pe data de 27 noiembrie. Ca și în edițiile precedente, Noaptea Cercetătorilor își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Pe data de 27 noiembrie 2020, publicul de toate vârstele este așteptat să vizioneze rezultatele științifice ale facultăților Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, ale Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu și ale altor parteneri. Anul 2020 fiind un an în care se impun condiții speciale de organizare, activitățile Nopții Cercetătorilor vor fi desfășurate și transmise în mediul on-line, sub formă de filme cu tematică științifică sau webinarii. Prin Noaptea Cercetătorilor 2020, Sibiul se alătură pentru a șaptea oară celor peste 350 de centre științifice din întreaga Europă, în cadrul celui mai mare eveniment destinat științei și tehnologiei.
Pe data de 27 septembrie 2019 ora 16.00, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu a dat din nou startul maratonului cercetării și inventicii în cadrul celei de-a șasea ediții a evenimentului NOAPTEA CERCETĂTORILOR, în sediile celor nouă facultăți ale ULBS, la Biblioteca Centrală Universitară, la Cercul Militar Sibiu, în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra și la Centrul de Afaceri Ramada. Evenimentele științifice și culturale care au avut loc la cele peste 100 de standuri ale facultăților și partenerilor participanți au fost precedate de premierea echipelor câștigătoare în cadrul celor trei secțiuni ale Concursului ”Sibiul cercetătorilor - ştiinţă, tehnologie şi cultură”: “Inventatorul din mine” - concurs de experimente, “O zi din viața unui cercetător” - concurs de eseuri și “În lumea inventatorilor” - concurs de desene.
Noaptea Cercetătorilor 2019 în cifre:
230 cercetători și cadre didactice
200 voluntari
peste 15.000 de vizitatori
30 de sponsori și parteneri din mediul economic și mass media
170 de echipe participante la concurs (50 echipe - concursul de eseuri, 93 echipe - concursul de desene, 27 echipe - concursul de experimente)
143 de unități de învățământ preuniversitar implicate în promovarea evenimentului
3 colegii naționale participante direct
promovarea evenimentului pe Facebook (64.339 afișări), Instagram (127.563 afișări) și Google (70.456 afișări)
47.643 persoane au vizualizat transmisia Live stream
Concursul ”Sibiul cercetătorilor - știință, tehnologie și cultură” își propune sporirea interesului tinerei generaţii pentru domeniile ştiinţific şi tehnic, având ca tematică exemplificarea prin tehnici vizuale a modului în care rezultatele diverselor cercetări şi experimente pot avea efecte vizibile asupra dezvoltării şi prosperităţii oraşului Sibiu. Sunt încurajate creativitatea și inventivitatea tinerilor.
Vă invităm să vă alăturați și în 2018 Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, în cadrul Nopții Cercetătorilor - un eveniment ce promovează știința, cercetarea și inovarea. Pachete sponsorizare